Истренирајте го мозокот да помни подобро само со една мала навика

Овој метод е стар 100 години, но сега е повторно актуелен и тоа со причина. Вреди да го пробате.

8 совети за подобрување на помнењето

Дали ви се чини дека често заборавате обврски, имиња или лица? Tогаш е време да му помогнeте на вашиот мозок подобро да ги складира добиените информации.

Како предолгото седење може да го влоши памтењето?

Освен што предизвикува низа физички проблеми, предолгото седење може да биде причина и за губење на меморијата.

13 неочекувани работи кои се штетни за вашиот мозок

Како и сите органи во нашето тело, и мозокот може да страда од разни фактори, од кои некои не се толку очигледни.

За само 60 секунди научете вештина со која полесно ќе помните имиња (но и сè останато!)

Подобро помните лица отколку имиња? Ако е така, припаѓате на поголемиот дел од луѓето во светот.

Треба нешто да запомните? Тогаш земете го блокот за цртање!

Според последните истражувања, најдобриот начин нешто да се запомни е тоа да се нацрта.

Трик за помнење имиња: Зајакнете ја меморијата за само 5 секунди

Благодарение на оваа лесна техника за помнење, имињата ќе можат засекогаш да останат врежани во вашата меморија.

Зошто исчезнуваат нашите најрани сеќавања од детството?

Постојат многу причини зошто забораваме, но суштината е во тоа што новите спомени ги потиснуваат старите.

Имате проблеми со помнењето? Погледнете што може да ги предизвикува!

Човечкиот мозок може да се моделира т.е. под влијание на одредени стимули од околината тој може да се менува. Еве што може негативно да влијае врз меморијата.

4 важни и клучни чекори за превенција на Алцхајмерова болест

Постојатнеколку животни навики кои истражувањата ни покажале дека се многу моќни кога станува збор за превенција на Алцхајмеровата болест.

Заборавање: 5 чудни факти за меморијата

Меморијата понекогаш знае да си поигрува со нас. Таа собира детални настани од нашето детство, но не секогаш ни дозволува пристап до нив...

Мажите и жените ги обработуваат емоциите на различни начини и токму тоа влијае врз нивното помнење

И покрај тоа што емоциите ги подобруваат сеќавањата и кај мажите и кај жените, оваа студија ни покажува зошто жените често подобро поминуваат на тестовите за меморија отколку мажите.