поет | Кафе пауза

Ако секогаш се трудите да бидете нормални, никогаш нема да знаете колку феноменални може да бидете

Мудрите изреки на Маја Анџелоу, извонредна жена и поет, ќе бидат запаметени поради моќните зборови што влијаеја и сè уште влијаат на милиони луѓе.

Моќни љубовни мисли од најромантичниот поет на Инстаграм

„Понекогаш срцето треба да биде скршено за да може да се протне низ решетките околу него.“

Филозофијата на Руми: 7 моќни совети од најзначајниот исламски поет

Џалалудин Мухамед Руми, познат и како Мевљана, бил поет, правник, исламски ученик и теолог.

Неверојатни цитати од прекрасниот Пабло Неруда

Поетите продолжуваат да живеат преку стиховите коишто ги оставаат зад себе.

10 песни од Блаже Конески во чест на неговиот роденден

Блаже Конески е роден на 19-ти декември 1921-та година, а починал на 7-ми декември 1993-та година. Познат македонски книжевен, културен и јавен работник.

Најубавите цитати од Венко Андоновски

Венко Андоновски е македонски писател, раскажувач, романсиер, драмски автор, поет, есеист и книжевен теоретичар. Роден е на 30 мај 1964-та година во Куманово.

10 факти за Едгар Алан По кои досега не сте ги знаеле

Едгар Алан По е американски автор, поет, критичар, еден од претставниците на романтизмот во американската литература, најмногу познат по своите кратки раскази.
Датум: 23 окт 2013
, Автор:

Цитати за духовниот живот од Херман Хесе

„Твојата душа е целиот свет“.

Прекрасни цитати од Петре М. Андреевски

„Човек не треба во ништо да верува и најубаво му е на оној во ништо што не верува, во ништо што не се надева. Така барем ништо не може да го изненади...“.

Лудиот и комплициран свет на Чарлс Буковски низ фотографии и цитати

„Ако се случи нешто лошо, пиеш за да го заборавиш. Ако се случи нешто убаво, повторно пиеш, но за да прославиш. Ако пак, ништо не се случува, пиеш за да се случи.“
Датум: 23 авг 2012
, Автор:

Портрети од зборови

Американскиот уметник и писател Џон Сокол, создава портрети на познати личности со зборови од нивните историски дела и говори. Успеал да направи спој помеѓу двете негови животни опсесии, уметноста и литературата.
Датум: 14 фев 2012
, Автор: