Нобелова награда | Кафе пауза

16-годишно девојче е номинирано за Нобелова награда за мир

Доколку победи, 16-годишната Грета ќе биде најмладиот добитник после Малала Јусафзаи.

25 луѓе кои ја заслужиле Нобеловата награда за мир, но никогаш не ја добиле

Постојат пет категории за Нобелова награда, а онаа за мир е можеби најконтроверзната.

6 интересни факти за Нобеловата награда што можеби ги немате слушнато

Нобеловата награда се доделува еднаш годишно е и една од највредните награди во светот.

Наследничките на Марија Кири: Две нови добитнички на Нобелова награда за физика и хемија

Двете жени што оваа недела добија Нобелова награда за физика и хемија ги следат стапките на неверојатната Марија Кири.

20 најдобри и најмоќни настани за жените во 2014

Еве за што сè феминистите можат да наздрават на крајот на оваа 2014.
Датум: 06 дек 2014
, Автор:

Успешни женски автори чии дела вреди да се прочитаат

Доколку размислувате што да читате, земете ги предвид следните добитнички на награди за литература и нивните книжевни дела.

Специфични податоци кои ќе ве изненадат

На својата смртна постела Алберт Ајнштајн ги кажал своите последни зборови, но медицинската сестра која била до него, не разбирала германски јазик.
Датум: 14 ное 2010
, Автор: