Неверојатно: Момче од Јапонија реди монети на многу невообичаени и интересни начини

Најверојатно повеќето од вас како мали сте имале навика да си играте со малите железни парички.

Од обична монета до интересно уметничко дело

Бразилскиот артист Андре Леви направил серија многу интересни нацртани парички, со минијатурни портрети од познати ликови.

Перверзни монети

Најчесто се изработувале од бронза или од бакар, па немале некоја голема вредност. Едната страна ја означува услугата, а другата сумата пари која треба да се плати на касиерот.

Мапи на светот направени со парите од државите

Шведското дизајнерско студио „Bedow“ направиле една интересна мапа користејќи ги монетите кои се користат како платежно средство во државите.

Најнеобичните монети на 21-от век

Колекционерството на монети е широко распространето хоби. Но, постојат ретки примероци од овие парички со неверојатно висока цена, па оттаму од хоби тоа полека преминува во сериозен бизнис.
Датум: 03 апр 2012
, Автор: