млечен пат | Кафе пауза

11 неверојатни факти за Млечниот пат

Знаеме дека галаксијата е полна со ѕвезди, супернови, енергија и темна материја, но таа сè уште крие бројни мистерии.

Промените на ноќното небо во наредните 7 милијарди години

Неверојатни фотографии направени од Хабл ни покажуваат како би изгледал „сударот“ со Андромеда на нашето ноќно небо.

Магичниот поглед кон млечниот пат

Со многу планинарење, користење технологии и разни трикови, норвешкиот фотограф Terje Sorgjerd успеал да ја прикаже убавината на светот, од сосема нова, модерна перспектива...