Како изгледаат органите и процесите во нашето тело под микроскоп?

Сè уште се дебатира на темата кој го измислил микроскопот, но сите се согласуваат дека оваа направа ни ги отвори портите кон за нас непознат свет.

Солзите предизвикани од радост и од тага изгледаат различно под микроскоп

Секоја солза изгледа различно и токму тоа фотографката Роуз-Лин Фишер успеала да ни го покаже со огромни детали.

Како изгледаат илегалните и легални дроги погледнати под микроскоп?

Сара Шунфелд капнала по неколку капки од различни дроги на филм за апарат кој претходно бил осветлен. Во реакција со филмот, супстанците се зголемиле и рашириле во аморфни форми и живописни бои.

Елементите од периодниот систем погледнати под микроскоп

Ако никогаш не сте сакале хемија, тоа е можеби затоа што сте немале можност да ја видите нејзината убавина...

Алкохолот под микроскоп

Кога ќе го ставите под микроскоп, алкохолниот пијалак кој најчесто е во вашата чаша изгледа многу пошарено од она што се гледа со голо око, а тоа најдобро го потврдуваат овие фотографии.

Како изгледа храната погледната под микроскоп?

Откако ќе ги погледнете овие фотографии, ќе имате сосема поинаква перцепција за она што го јадете. :)

10 неверојатни фотографии од животни скриени под Арктичкиот мраз

Има илјадници животни кои егзистираат под големите слоеви мраз на Арктикот. Некои од нив изгледаат чудно...

Како изгледа зрно песок, кога ќе се зголеми за 250 пати?

Погледнати низ микроскоп, зрната песок имаат фантастична, колоритна структура и потсетуваат на делови од кристали...

Микрокосмос: слики направени со скенинг-електронски микроскоп

Ова спектакуларно издание е патување низ минијатурниот свет кој ни ги прикажува сите убави и неубави детали.