Маи | Кафе пауза

10 неодамна откриени факти и мистерии за Маите

Кога некој ќе ви ги спомне Маите, првото нешто на коешто помислувате се човечките жртви и неверојатната архитектура.

Конечно е откриена причината за колапсот на цивилизацијата на Маите

И покрај неверојатните достигнувања во астрономијата, архитектурата и математиката, цивилизација на Маите го дочекала својот крај пред околу 1.000 години.

Скриената цивилизација на Маите низ фотографии

Археолозите ја искористиле технологијата LiDAR во џунглите на Гватемала и откриле неверојатно остатоци од цивилизацијата на древните Маи.

25 неверојатни факти за Маите кои ќе ве изненадат

Нивната цивилизација се издигнала и пропаднала неколку пати во последните 2000 години и всушност сè уште постои културата на бројни Маи кои го населуваат полуостровот Јукатан.

Откријте што ве карактеризира според хороскопот на древните Маи

Постојат многу различни толкувања на астрологијата на Маите, но она што е познато е дека нивниот календар, т.н. Хааб, помеѓу останатото служи и за интерпретација на 19 хороскопски знаци, со кои се претставува циклусот на денови во годината.
Датум: 27 јун 2014
, Автор:

Хороскопот на Маите

Ниеден народ во историјата не бил толку многу заинтересиран за толкување на времето како што биле Маите. Тие буквално му биле робови на времето и затоа нивната астрологија се смета за една од најточните.
Датум: 10 јун 2012

Најголемите нерешени мистерии во светот

Прочитајте за добро познатите нерешени мистерии кои и по многу години, сепак сè уште ги мачат и најголемите умови во светот.