легенди | Кафе пауза

Волшебната Шкотска: 5 локации кои не смеете да ги пропуштите

Шкотска е навистина магична земја иако нејзините природни убавини не се доволно нагласени...

Дали знаевте дека Краков е град на змејовите и студентите? 8 занимливости за овој европски град

Многубројните легенди и богатата историја го прават Краков еден од најпосетуваните градови на стариот континент.

13 суеверија поврзани со броевите

Без разлика дали се инспирирани од библиски приказни, или пак древни легенди, овие „среќни“ или „несреќни“ броеви имаат вистинско значење за многу луѓе.

Како изгледаат духовите во различни земји ширум светот?

Дали постои живот после смртта? Дали душата го напушта телото? Дали живите можат да комуницираат со мртвите? Секоја култура има свој одговор на овие прашања.

Зошто Париз е градот на љубовта? Приказните кои се кријат зад прекарите на светските метрополи

Откријте го потеклото на карактеристичните прекари на светските метрополи.

Застрашувачки интернет урбани легенди: Морничави приказни кои шират страв и трепет

Благодарение на интернетот се повеќе морничави приказни шират страв и трепет, допирајќи дури и до најскриените агли на планетата.

ТВ серија: Легенди (Legends)

ТВ серија за мистериозниот живот на тајниот агент Мартин Один

Хорор приказни со духови кои ќе ве остават без сон

Од приказните со духови кои следуваат, дефинитивно ќе ве полазат морници по грбот и ќе ве натераат да го преиспитате сето она што сте го знаеле за духовниот свет.

Десетте изгубени светови и цивилизации

Во следниов текст ќе можете да прочитате за 10 легенди, почнувајќи од кралот Артур до легенда дека земјата е шуплива.

Најпознати љубовни парови во историјата

Верувате ли во вистинска љубов? Ова се најпознатите љубовни стории во историјата и во литературата кои вечно ќе се паметат.
Датум: 23 фев 2012
, Автор: