култури | Кафе пауза

Вкусете го светот преку водичот за гастрономски авантуристи

Овој гастрономски водич е нашата препорака доколку сакате да го „вкусите“ светот и да ги пробате кулинарските специјалитети на различните култури.

4 книги за патувања што ќе ве телепортираат во некој друг свет

Ова лето не можете да патувате на другата страна на светот и да истражувате различни култури, па време е книгите да ве телепортираат во некој друг свет.

Урнебесен водич за културолошко мачење: Како да ги налутите луѓето од различни култури?

Погледнете ги следниве смешни и вистинити илустрации за да дознаете како да ги налутите луѓето од различни култури...

29 фотографии од човечкиот род што ќе ве остават без здив

Овие фотографии сигурно ќе ги разбудат вашите емоции во целиот спектар на нивното постоење.
Датум: 28 дек 2015

8 знаци дека сте граѓанин на светот

„За мене е одвратно и недостоинствено да имам душа контролирана од географија.“ – Џорџ Сантијана

7 начини на кои патувањата ве прават подобра и поцелосна личност

Ќе согледате различни начини на живеење ширум светот кои ќе да ви помогнат да го разбере или пак едноставно да го цените начинот на живот на другите култури.
Датум: 05 ное 2014

Традиции и обичаи на Скијатос

Турбулентната историја на Скијатос, на крајот придонела островот да се здобие со богат духовен живот и посветена христијанска традиција.
Датум: 01 авг 2014
, Автор:

Постои ли глобален стандард за убавина?

Една девојка побарала нејзината фотографија да биде фотошопирана од голем број земји ширум светот, со цел да ги спореди нивните стандарди за убавина.

Што се јаде за појадок ширум светот?

Ова кратко, но навистина интересно видео прикажува што појадуваат луѓето ширум светот.
Датум: 31 мар 2014
, Автор:

Портрети на култури во изумирање

Малку поинакви култури на кои им се заканува целосно исчезнување...

50 одговори на едно тешко прашање…

Педесет странци од различни култури, религии, раси и делови од светот одговараат на едно исто прашање.