3-те најстари литературни дела во светот

Сте се запрашале ли некогаш кои пишани творби го претставуваат почетокот на светската литература?

Цитати за животот и љубовта од незаменливата Шарлот Бронте

Првата жена во историјата која се осмелила својот интимен свет и размислувања да ги преточи во зборови.

Мудрите зборови на Чехов: 10 мисли од најголемиот руски литерат

„Стотини милји празна, еднолична, изгорена степа не може да предизвика толку длабока депресија како еден досаден човек кој седи, зборува и не се знае кога ќе си замине.“

Стилот е одговор на сè: Цитати од книжевните великани за модата

Потребен ви е моден совет? Побарајте го во книжевноста!

12 знаци дека сте вистински вљубеници во книгите и сè што е поврзано со нив

Да, тука се вбројуваат и вашите гласни извици и реакции на она што го читате па затоа сте како чудаци кога читате на плажа.
Датум: 09 окт 2014
, Автор:

Филмови адаптирани според најпознатите светски класици

Постојат многу филмски верзии на класиците, некои повеќе а други помалку добри. Ова се дел од оние кои успеале најдобро да ја доловат приказната.
Датум: 04 феб 2014
, Автор:

5 мудри причини да основате книжевен клуб со пријателите

Сакате да читате книги? Имате круг на пријатели кои исто така уживаат во книжевните дела? Еве една интересна идеја, зошто да не формирате книжевен клуб?
Датум: 14 дек 2013
, Автор:

Илустрации од книжевни цитати

Скапоцени камчиња од романите претворени во извонредни црно-бели илустрации...

Забранети книги

Факт е дека светот неретко со стисната тупаница им се заканувал на „лошите“ книги и нивните слободоумни автори. Но кога правилата ја победиле уметноста?