ислам | Кафе пауза

25 факти за Рамазан кои можеби не сте ги знаеле

Секоја година, милиони луѓе од муслиманската вероисповед го слават Рамазан. Ова е период на рефлексија, постење и духовност.

Филозофијата на Руми: 7 моќни совети од најзначајниот исламски поет

Џалалудин Мухамед Руми, познат и како Мевљана, бил поет, правник, исламски ученик и теолог.

Величествените тавани на џамиите – уметност која хипнотизира

Овие тавани на џамии изгледаат толку совршено што човек може да се прашува дали навистина се градени од луѓе или тоа е само некаква фотоманипулација изработена на компјутер.

Факти што не ги знаевте за Малдиви

Се будите, ја земате шолјата кафе и тргнувате кон една од најубавите плажи на светот. Седите под палмите и се опуштате со свежо подготвени морски деликатеси кои ви ги послужуваат на плажата. Сакате да дознаете уште нешто за Малдиви?
Датум: 19 авг 2014
, Автор:

15 интересни факти за кафето

Историјата на кафето е една долга интересна приказна која содржи многу повеќе од 15 факти. Но, не сакаме да бидеме досадни и да ве пренатрупаме со куп информации, па затоа уживајте во она што го издвоивме за денес.
Датум: 22 фев 2012
, Автор:

Колку знаете за исламската сакрална архитектура?

Исламската архитектура е најраспространета во Египет, Мала Азија, Палестина, Сирија, Месопотамија, Персија, Туркистан, Индија, Северна Африка, Шпанија. Временски го опфаќа периодот од 7 до 18 век.
Датум: 13 дек 2011
, Автор: