економија | Кафе пауза

Филм: Обложување на столетието (The Big Short)

Откако ќе го предвидат економскиот колапс на пазарот, четворица финансиски менаџери го прават невозможното: Се обложуваат против светската економија.

Дали економскиот факултет учи на алчност?

„Што ќе добиете за вечера не зависи од добрата волја на месарот, пиварот или пекарот, туку од нивниот личен интерес.“

Интересни и неоспорни факти кои ќе ве заинтересираат

Сè што нè опкружува во нашата околина е приказна за себе. Ова се неколку факти кои се помалку познати, а кои со сигурност ќе ве заинтересираат.

Во која земја е најдобро да се родите во 2013 година?

Според истражувањето на „The Economist“ кое опфатило 80 земји од светот, најдобро место за да се родите во 2013 е Швајцарија, а најлошо е Нигерија.

Филм: Предупредувачки повик (Margin Call)

Еден поинаков поглед на финансиската криза што ја потресе светската економија...
Датум: 26 окт 2012
, Автор:

Човекот кој живее без пари

Даниел Суело уште во 2000-та година се откажал од парите и заминал да живее во хармонија со природата.