држава | Кафе пауза

Една богата европска земја воведува бесплатен јавен превоз

Замислете, живеете во една од најбогатите земји, а надлежните уште најавуваат дека се воведува и бесплатен јавен превоз низ целата држава - со трамваи, автобуси и возови, а вие само си помислувате, „Ах, колку е убав животот!“...

Која европска земја е најдобра за живеење и работа во 2019 година?

Сите ние барем еднаш сме размислувале каков би бил животот во друга земја.

Која е најучтивата држава во светот?

Постојат неколку извори кои ги рангираат државите според учтивост во зависност од разни критериуми и анкети.

Во која држава е најопасно да се биде жена?

Извештајот е направен според истражување од 550 експерти во врска со сексуално насилство врз жените, трговија со луѓе, присилена работа, присилен брак и сексуално робје.

Викенд книга: „Дете 44“ – Том Роб Смит

„Кога стравот ќе го замолчи целиот народ, еден човек мора да ја каже вистината.“
Датум: 07 фев 2015
, Автор:

Дали сте жртва на системот? Неколку цитати кои укажуваат на тоа

Заедницата треба да биде добро организирана и не некој да ѝ наредува на индивидуата што да прави. Но, дали луѓето навистина можат да владеат со себе?
Датум: 13 јан 2015

Филм: Убивајќи ги нежно (Killing Them Softly)

Америка не е држава. Таа е само бизнис.

Во која земја е најдобро да се родите во 2013 година?

Според истражувањето на „The Economist“ кое опфатило 80 земји од светот, најдобро место за да се родите во 2013 е Швајцарија, а најлошо е Нигерија.

5 најсреќни држави за живеење

Светскиот извештај за тоа каде најсреќно се живее, кој го создава комисија од Обединетите Нации, нуди листа според која јасно во која земја граѓаните се најисполнети од животот кој таа им го нуди.

Париз – најпосакувана дестинација на туристите

Светската трговска организација соопшти дека оваа година ќе се стигне до бројката 1 милијарда луѓе кои патувале во странска држава како туристи...

Напуштениот комунистички споменик во Бугарија

Споменикот е направен и официјално отворен во 1981 година, во чест на славењето на јубилејот, 1300 години Бугарска држава. 20 години подоцна, по падот на комунизмот, ова место е напуштено...

Прославата за денот на независноста на Северна Кореја низ фотографии

„Игри на масата“ се дисциплинирани, строги и максимално прецизно одиграни точки од гимнастичарки...
12