Втора светска војна | Кафе пауза

5 опасни женски воени херои за кои немате слушнато, а треба да ги знаете!

Додека многу херои ги нема во учебниците за историја, поголем е бројот на женските херои за кои нема од каде да слушнете.

Приказната зад најпознатиот бакнеж во историјата

Ја грабнал Грета за раката, благо наведнувајќи ја и ја бакнал кратки 3-4 секунди, момент кој објективот на итриот Ајзенштад, фотограф за списанието Лајф, веднаш успеал да го долови.
Датум: 18 дек 2014
, Автор:

Викенд книга: „Крадачка на книги“ – Маркус Зусак

Еве еден мал факт: Вие ќе умрете. Дали ова ве загрижува?
Датум: 14 дек 2014
, Автор:

Имате ли одговор на овие 12 тешки и непријатни прашања?

На крајот од романот „Беатриче и Вергилиј“ од Јан Мартел ќе наидете на игрите за Густав. Тоа се дванаесет „игри“, кои всушност се вежби кои ќе ви ги доближат ужасите на Холокаустот и ќе ви овозможат да откриете нешто за себе.

Филм: Крадачката на книги (The Book Thief)

Може ли некој да најде оптимизам во црнилото?

Вивидни фотографии од Втората светска војна

Во нашите сеќавања остануваат само црно-белите слики кои ги гледаме во учебниците и на филмовите. Сепак, луѓето се бореле во боја, и тоа во многу живи бои.
Датум: 01 јул 2013
, Автор:

Инспиративни цитати од Винстон Черчил

Неколку цитати од Винстон Черчил кои ќе ве инспирираат, замислат и насмеат...

Реконструкција на светот со Лего коцки

Германскиот уметник Јан Ворман ги помина последните три години патувајќи по целиот свет, посветувајќи се на обновување рушевини. Интересно, но истовремено и чудно, е тоа што тој користи Лего коцки наместо малтер и тули.
Датум: 23 окт 2011
, Автор:

Напуштените бункери од Втора светска војна

Оваа серија фотографии е направена од Џонатан Ендрју, кој патувал низ Европа за да документира напуштени воени бункери од Втората светска војна. Овие бункери се наоѓаат во Холандија, Франција и Белгија.