вештачка интелигенција | Кафе пауза

Компјутерски инженер направил засолниште со вештачка интелигенција кое згрижува 174 мачки

Сега уличните мачки од Пекинг имаат безбедно, топло и навистина интересно засолниште.

Вештачката интелигенција го „оживеа“ Салвадор Дали

Од музејот „Салвадор Дали“ во американскиот град Санкт Петербург изјавиле дека нивните посетители ќе имаат нов специјален водич – уметникот Салвадор Дали.

Морничави портрети на луѓе кои не постојат направени од вештачка интелигенција

Вештачката интелигенција повеќе не е само концепт од научно фантастичните филмови.

Вештачка интелигенција може да ве погледне во очи и да ви го одреди карактерот

Се вели дека очите се прозорци на душата. Изгледа дека оваа поговорка сега станува научен факт.

Докторите почнуваат да користат вештачка интелигенција за предвидување на смртта

Администрацијата за храна и лекови го одобрила првиот алгоритам кој ги набљудува пациентите за да предвиди потенцијално смртоносни настани неколку часови пред да се случат.

10 случаи кога компјутерите станале непријателски настроени кон луѓето

Можеби сè уште не треба да се тресеме од страв дека компјутерите преземаат сè, но од друга страна сепак постојат ситуации во кои машините и вештачката интелигенција биле надвор од контрола.

Најреалистичните закани од вештачката интелигенција

Денес постојат многу теории за потенцијалната закана од вештачката интелигенција. Но што всушност мислат научниците и експертите за ова?

Вештачка интелигенција се обидува да направи мотивациони постери и резултатот е урнебесен

„Само кога ќе научите да ја сфаќате вистинската природа на идиотизмот, вие ќе ги откриете слоновите.“