Бадник | Кафе пауза

Совршен десерт за посната бадникова трпеза: Компот со суво овошје

Неговиот опоен мирис на јаболка, крушки, сливи, цимет и каранфилче ја дополнува празничната атмосфера.

Неизоставен дел од бадниковата вечер: Стар рецепт за посна божиќна погача

Погачата можете да ја ставите на централното место на вашата трпеза и можете да ја украсите со суви сливи, кајсии и ореви.

Обичаи и верувања за бадниковото гранче

Многу празници се наследени се од старинските религии, а со текот на времето се христијанизирале, па во нив се вметнати разни христијански симболи и ритуали. Овде спаѓа и сечењето на бадниковото гранче.

Која е симболиката на храната што се поставува на бадниковата трпеза?

Дали знаете зошто се јаде одредена храна и што претставува таа? А што е пак она што не смеете да го изоставите од бадниковата трпеза?

Посна трпеза за Бадник: 3 необични рецепти за подготовка на риба

Погледнете ги овие рецепти и инспирирајте се за вашите подготовки за оваа вечер.

Стари, народни верувања за Бадник: Еве како нашите баби и дедовци го прославувале овој празник

Овие обичаи сè уште се практикуваат и се верува дека можат да одлучат за судбината на домот и оние кои живеат во него.

Божиќни честитки за празничен спокој во душата

„Како што бадниковиот оган се ложи, во вашиот дом среќа да се множи. Нека светла ѕвезда во животот вас ве води, зашто денес е Божиќ – Христос се роди!“