антибиотици | Кафе пауза

Дали антибиотиците можат да ја намалат ефикасноста на таблетите за контрацепција?

Лекарите долго време се сомневаа дека антибиотиците ја намалуваат ефикасноста на таблетите за контрацепција, а новото истражување обезбеди дополнителни докази за таквата претпоставка.

Дали пастата за заби ја зголемува отпорноста на антибиотици кај бактериите?

Вообичаениот антибактериска состав на пастите за заби и течностите за плакнење на устата можеби предизвикува отпорност на антибиотици.

8 несакани ефекти од антибиотиците за кои лекарите ретко кажуваат

Најпознатите несакани ефекти од земањето антибиотици се гадење и дијареа и речиси секој знае за нив.

7 нешта што треба да ги знаете за антибиотиците

Лекарите ги препорачуваат антибиотиците во екстремни случаи.