12-те најважни јазични фрази кои ви се потребни при престој во странска земја

Овие фрази ви се навистина потребни кога престојувате во странска земја...

Англискиот јазик е толку нелогичен поради…

Колку и да осудуваме некого за лош изговор, факт е дека правописот на англискиот јазик и не е баш така логичен. На пример, во зборот „goddamn“, буквата „n“ се пишува, но не се изговара.

Како звучи германскиот во споредба со другите јазици?

Францускиот јазик се смета за јазик на љубовта, бидејќи е милозвучен, додека од друга страна германскиот се смета за груб.в

Британски зборови кои имаат сосем различно значење во САД

Во оваа споредба на британскиот и американскиот говор, набројани се дел од зборовите кои имаат сосем различни знаења во Бријтанија и САД. Којзнае, можеби некогаш оваа разлика ќе ве спаси од голема „каша“.
Датум: 24 окт 2013
, Автор:

10 работи кои никогаш не треба да му ги кажете на преведувач

Овие 10 изјави се смешни, но и го одразуваат она што многумина го мислат за преведувачката работа.

Мачки кои знаат да кажат „Хелоу“

Не само што знаат да зборуваат, овие мачки поздравуваат со зборот „Хелоу“. Се прашуваме дали некој во Македонија го има научено своето маче да каже „Здраво“. :)
Датум: 16 мар 2013
, Автор:

Универзитети низ светот кои нудат програми на англиски јазик

Доколку имате желба за додипломски или постипломски студии надвор од нашата земја, олеснителна околност е доколку предавањата се на англиски јазик.
Датум: 30 јан 2013
, Автор: