Десерт на денот: Домашен сладолед од кафе

Вашиот омилен летен десерт во комбинација со моќниот вкус на кафето

Потребни состојки:
  • 300 милилитри свежо подготвено кафе, оладено
  • 150 грама индиски ореви
  • 200 милилитри кокосово млеко
  • 1 лажица какао во прав
  • 1 лажица јаворов сируп
  • 2 кафе лажички екстракт од ванила
  • Прстофат сол
  • Чоколадо за готвење
  • 1 лажица кокосово масло
Начин на подготовка:

Пред да почнете со подготовката на сладоледот, ставете ги индиските оревчиња во врела вода и оставете ги да отстојат на 3-4 часа, односно додека не омекнат. Пред употреба исцедете ја водата и измијте ги.

Во блендер ставете ги кафето, индиските ореви, кокосовото млеко, какаото, јаворовиот сируп, ванилата и солта. Мешајте додека не добиете мазна смеса, која потоа ќе ја сипете во калапи за сладолед. По саат време додајте го дрвеното стапче и ставете ги калапите во замрзнувач на 6-8 часа.

Пред послужување растопете го чоколадото за готвење со кокосово масло. Кога ќе го извадите сладоледот од калапите, потопете ги во стопеното чоколадо и посипете ги со парчиња чоколадо и кокос.

Пробајте го и овој домашен сладолед од кафе без млечни производи.

САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       


За авторот
Дипломиран психолог кој обожава да пишува. Автор на научно-фантастичната книга „На работ од времето“. Животно мото ѝ е дека не смее да помине ниту еден ден без кафе и танцување.

Поврзани содржини

Остави коментар