Барселонско топло чоколадо

Оваа комбинација од топло чоколадо и еспресо е најпопуларна во Шпанија!

barselonsko-toplo-chokolado-www.kafepauza.mk

Потребни состојки:
  • 150 милилитри зовриена вода
  • 50 грама темно чоколадо, изрендано
  • 300 милилитри млеко
  • 60 милилитри свежо подготвено еспресо
  • 30 грама незасладено какао во прав
  • 30 грама кафеав шеќер
  • 1 лажица изрендана кора од портокал
  • 30 грама шлаг пена
Начин на подготовка:

Ставете го исечканото чоколадо во зовриената вода и мешајте додека не се стопи. Додајте го млекото со следните 4 состојки на листата и оставете ги да повријат на среден оган, притоа мешајќи ги полека. Варете 5 минути или сè додека не се формираат балончиња на работ на тенџерето. Сипете ја смесата во 4 различни шолји, па поставете по 1 лажица шлаг пена над секоја од нив. Декорирајте со какао во прав, по желба.

Пробајте ја и оваа торта од кафе, чоколадо и лешници – совршена за најубавите моменти во вашиот живот!

За авторот
Дипломиран психолог кој обожава да пишува. Автор на научно-фантастичната книга „На работ од времето“. Животно мото ѝ е дека не смее да помине ниту еден ден без кафе и танцување.

Поврзани содржини

Остави коментар