Овој проект освојува дизајнерски награди: Куќа која може лесно да се подели во случај на развод

Овој несекојдневен дизајн ја воодушевува јавноста ширум светот, донесувајќи практично решение за клучниот проблем на разведените парови. Станува збор за куќа која лесно може да се подели на две еднакви дела. Таа е дизајнирана од страна на Студио OБА во Амстердам, со цел да ги реши проблемите на повеќето парови кои се разведуваат. Имено, куќата е замислена така да би можела да се раздели на два дела, при што паровите по разводот би можеле непречено и одвоено да живеат во својот дел од куќата.

Овој проект освојува дизајнерски награди: Куќа која може лесно да се подели во случај на развод

Идејата да се создаде предбрачна куќа е на експертот Омар Кбири кој вели:

„За жал, бројот на разводи се зголемува секоја година, па затоа мислам дека овој проект е релевантен.“

Овој проект освојува дизајнерски награди: Куќа која може лесно да се подели во случај на развод

Кбири својата идеја ја споделил со архитектите во студиото ОБА и од нив побарал помош при реализацијата, сметајќи дека ова ќе им ги олесни работите на многу разведени парови. Архитектите овој проект го извеле фантастично, па го нарекле „Предбрачна куќа.“

Овој проект освојува дизајнерски награди: Куќа која може лесно да се подели во случај на развод

Куќата се состои од две монтажни единици кои изгледаат како една. Овие две монтажни структури со помош на едноставен механизам совршено се вклопуваат една во друга, како во прочуената игра Тетрис. Куќата е направена од едноставни елементи од карбонски влакна и дрва, за да се прилагодува на различната околина.

Овој проект освојува дизајнерски награди: Куќа која може лесно да се подели во случај на развод

Кога паровите ќе одлучат повеќе да не живеат заедно, куќата ќе се подели со извлекување на двата дела кои може да стојат одвоено. Тимот планира наскоро да го тестира овој дизајн, а Омар Кбири истакнал дека веќе е во преговори со инвеститорите и дека во 2017 година очекува понуди.

Овој проект освојува дизајнерски награди: Куќа која може лесно да се подели во случај на развод

За авторот
Економист во изградба, а страстен обожавател на пишаниот збор уште откако знае за себе. Смета дека животот без домашно милениче не изгледа комплетен, а кафето со многу шеќер го смета за едно најубавите утрински задоволства.

Поврзани содржини

  1. eeee Reply

    Sto ima da se deli. Ke ja prodadat i ke si gi podelat parite, ne mora kukata da se deli. I onaka sekoj saka da pocne otpocetok a ne da zivee so spomenite od propadnat brak.

  2. Некој Човек Reply

    Добро е кога се е смислено пред нештата во идината кои можат финансиски да не депримираат па и психички.

Остави коментар