Како дрогата влијае на мозокот? - Артистка цртала автопортрети под дејство на LSD

Како дрогата влијае на мозокот? – Артистка цртала автопортрети 9 часа под дејство на LSD

Безброј артисти експериментирале со дрога за да дознаат како таа влијае врз нивната работа. Инспирирана од „Деветте цртежи“ – серија слики добиени како резултат на експеримент на американската влада во 50-тите години од минатиот век, корисничката на Редит whatafinethrowaway ја замолила нејзината пријателка да црта автопортрети додека е под дејство на LSD. Таа зела 200 микрограми LSD и нацртала 11 автопортрети во рок од 9 часа.

„Ѝ требаа помеѓу 15 и 45 минути за секој цртеж. Не ѝ беше тешко да се фокусира, тоа баш ме импресионираше. Таа едноставно го сакаше тоа што го правеше. Не знам дали промената на стилот беше намерна или не“ – пишува нејзината пријателка на Редит.

Иако не поддржуваме употреба на дрога, сепак е навистина интересно да се видат вакви цртежи и ефектот на дрогата преку уметноста.

15 минути откако зела LSD

1-kako-drogata-vlijae-na-mozokot-artistka-crtala-avtoportreti-9-chasa-pod-dejstvo-na-lsd-kafepauza.mk

Во моментот сѐ уште немало никакви забележливи ефекти…

По 45 минути

2-kako-drogata-vlijae-na-mozokot-artistka-crtala-avtoportreti-9-chasa-pod-dejstvo-na-lsd-kafepauza.mk
– Чувствуваш нешто?
– Не
– Тоа се многу светли бои.
– Да. Веројатно ќе станува полошо.

По 1 час и 45 минути

3-kako-drogata-vlijae-na-mozokot-artistka-crtala-avtoportreti-9-chasa-pod-dejstvo-na-lsd-kafepauza.mk

По 2 часа и 15 минути

4-kako-drogata-vlijae-na-mozokot-artistka-crtala-avtoportreti-9-chasa-pod-dejstvo-na-lsd-kafepauza.mk

„Купувањето боички беше добра идеја.“

3 часа и 30 минути

5-kako-drogata-vlijae-na-mozokot-artistka-crtala-avtoportreti-9-chasa-pod-dejstvo-na-lsd-kafepauza.mk

„Не ги нацртав очите. Сакаш да ги нацртам? Не ми се цртаат очи.“

По 4 часа и 45 минути

6-kako-drogata-vlijae-na-mozokot-artistka-crtala-avtoportreti-9-chasa-pod-dejstvo-na-lsd-kafepauza.mk

„Еве ти. Сега сум виолетова.“

(Подоцна) „Очите ги цртам на крај. Не сакам цртежот да ме гледа додека го цртам. Еве, не сакам цртежот воопшто да ме гледа.“

По 6 часа

7-kako-drogata-vlijae-na-mozokot-artistka-crtala-avtoportreti-9-chasa-pod-dejstvo-na-lsd-kafepauza.mk

„Го изгубив моливот. Ми останаа само боичките.“

По 6 часа и 45 минути

8-kako-drogata-vlijae-na-mozokot-artistka-crtala-avtoportreti-9-chasa-pod-dejstvo-na-lsd-kafepauza.mk

По 8 часа

9-kako-drogata-vlijae-na-mozokot-artistka-crtala-avtoportreti-9-chasa-pod-dejstvo-na-lsd-kafepauza.mk

По 45 минути поминати во темница со нежни звуци од Пинк Флојд, таа повторно почнала да црта…

По 8 часа и 45 минути

10-kako-drogata-vlijae-na-mozokot-artistka-crtala-avtoportreti-9-chasa-pod-dejstvo-na-lsd-kafepauza.mk

Не била баш задоволна од претходниот, па овој го почнала директно.

„За време на претходниот се обидов да го нацртам она што ми е во главата, но сред цртање нештата почнаа да се случуваат надвор од мојата глава.“

9 часа и 30 минути по земање LSD

11-kako-drogata-vlijae-na-mozokot-artistka-crtala-avtoportreti-9-chasa-pod-dejstvo-na-lsd-kafepauza.mk

Додека ефектите од дрогата избледувале:

– Сакаш да го нацрташ последниот? Онака нормален?
– Ќе се обидам.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Живее за добра книга и дише преку пишаниот збор. Кога би можела, цел живот би патувала, би читала и би гледала филмови. Вљубеник во фотографијата и класиката. Оптимист и поборник за љубов. Модата е нејзиниот начин да го изрази своето мислење и став. Животот за неа е уметност, филозофија и добра храна.

Поврзани содржини

Остави коментар