Жешки чоколадни камчиња

Жешки чоколадни камчиња

Овие чоколадни колачиња се одличен начин да ја изненадите вашата најсакана личност. За роденден, годишнина, Свети Валентин или онака, без причина, како што е секогаш најубаво, изборот е ваш. Особено се погодни за посилниот пол затоа што се многу лесни за подготовка, а девојките дефинитивно „ќе паднат“ на нив и на гестот. Со добра храна полесно се доаѓа до женското срце, нели?Жешки чоколадни камчињаПотребно е:

  • 230 г чоколадо со 60% какао маса
  • половина лажиче чили во прав
  • прстофат сол
  • 1/2 шолја (240 мл) хопла
  • какао за валкање

Подготовка: Чоколадото исечете го на помали коцки. Ставете го во сад и додајте ги солта и чилито. Во тенџерче ставете ја хоплата и почекајте да зоврие. Кога ќе зоврие, претурете ја хоплата врз чоколадото и почекајте 3 минути без да мешате. По три минути, измешајте ја смесата со дрвена лажица додека не стане мазна. Готовата смеса истурете ја врз пластична фолија и завртете ја како салама или како што ќе ви биде згодно. Ставете го чоколадото во замрзнувач и оставете го неколку часа додека не се стврдне убаво. Потоа, извадете го чоколадото и извадете ја фолијата. Од чоколадото сечете коцки со димензии по ваш избор (не ги сечете прецизно и со точни големини, сепак се викаат камчиња, нели?). Камчињата извалкајте ги во какао.Жешки чоколадни камчиња


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот

Поврзани содржини

  1. Еми Reply

    Чоколадото треба да се стопи исто така ? Или хоплата ке е доволно топла да го растопи после ?

    • Теодора Трповска Reply

      Еми,
      Како што пишува во рецептот, чоколадото се сечка на коцки и врз него се прелева жешката хопла. Значи, чоколадото не се растопува претходно.

  2. Sar4e Reply

    Ima i drugi polesni recepti od ovie…a i povkusni, bogami!!

  3. Наташа Reply

    Камчињава се супер 🙂
    Вчера ги направив и многу се вкусни! Лесно и брзо за подготовка…

  4. Zip_ Reply

    Ова чоколадово со 60% какао маса е она чоколадо за готвење?

    Првпат ќе готвам нешто така да било какви совети се добредојдени 🙂

Напиши одговор на Теодора Трповска Откажи одговор