Вкусни крофни со чоколаден прелив и шеќер во прав

Најдобриот начин да се заокружи еден оброк, се разбира, претставува десертот. Па, еве една интересна и вкусна идеја како да го засладите вашиот денешен ручек.

Крофни со чоколаден прелив

Потребни состојки:

1. За тестото:

  • 500 грама брашно
  • 1 кафена лажичка сол
  • 1 кафена лажичка шеќер
  • 3 кафени лажички сув квасец
  • 2 кафени лажички топено чоколадо
  • 1 јајце
  • 4 кафени лажички масло
  • 250 милилитри чоколадно млеко

2. За преливот:

  • 500 милилитри млеко
  • 3 кафени лажички рендана лимонова кора
  • 80 грама чоколадо

3. За декорација:

  • Шеќер во прав
Начин на подготовка:

Во длабок сад насејте го брашното и додајте ги сувите состојки. Стоплете го чоколадното млеко, додајте ги стопеното чоколадо, маслото и јајцето, па соединете ги со сувиот дел и направете мазно тесто. Тестото покријте го со памучна крпа и оставете го да нарасне. Кога ќе нарасне, развлечете го нежно со сукало и со кружен калап или чаша поделете го на кругови.

Премачкајте го плехот и наредете ги крофните. Оставете ги да одморат уште 10 минути. За тоа време згответе го млекото, шеќерот, лимоновата кора и чоколадото. Рерната загрејте ја на 180 или 200°C и со врелиот прелив полијте ги крофните. Печете додека крофните не поруменат и не го впијат целиот прелив. Готовите крофни посејте ги со шеќер во прав и послужете.

За авторот
Новинар. Самопрогласен актер. Џедај. Животна форма еволуирана да живее од филмови, видеоигри, музика, хумор и технологија. Хоби и рекреација: Појадок, ручек, вечера.

Поврзани содржини

Остави коментар