Стапчиња од кашкавал

Стапчиња од кашкавал

Ова е еден од оние рецепти со кој од ништо може да направите нешто. Барем така се вели, иако ви се потребни најосновните состојки. Овие стапчиња се одлични за забави, занимација пред компјутер, грицкање пред ТВ заедно со омилената серија. Многу се лесни и брзи за подготовка. Внимание: Предизвикуваат зависност!

Стапчиња од кашкавал

Потребни состојки:
  • 100 г брашно
  • 100 г путер
  • 100 г пармезан (или друг тврд кашкавал)
  • 1 ½ лажичка чили во прав или црвен пипер
  • 1 жолчка
  • сол и бибер

Стапчиња од кашкавал

Начин на подготовка:

Рерната загрејте ја на 200 Целзиусови степени. Брашното ставете го во длабок сад. Во него, ставете го путерот исечен на мали коцки и со раце мешајте сè додека не се направат трошки од смесата. Потоа, додадете ги ренданиот кашкавал, чилито во прав, солта и биберот, по вкус. Измешајте. На крај, додадете ја жолчката и лесно мешајте ја смесата со врв од остар нож. Потоа, тестото ставете го на набрашнета површина и сукајте го се додека не добие дебелина од 5 мм. Со нож, сечете стапчиња и редете ги во тавче обложено со хартија за печење. Печете 6-7 минути, зависно од јачината на вашата рерна, додека не добијат златна боја.

 


Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот

Поврзани содржини

  1. Dobrinka Reply

    Мешајте со нож… не го разбирам ова баш

  2. vaska stoilova Reply

    super se samo mene mi treba nesto od sto ke mozam da se popravam zato sto sum slaba pa sakam nekoj sovet za zdebeluvanje dijetata e vo trend a za zdebeluvanje nema nitu nisto ve molam koj sto znae neka pise na mojava adresa vaska.stoilova@yahoo.com ve molam

  3. robhce Reply

    а може ли со растителен кашкавал ?

  4. робче Reply

    ве моламмм кажете ми.. кафе паузззооо

    • Кафе пауза Reply

      Робче, рецептот не е со растителен кашкавал, така што не можеме да ти дадеме гаранција како ќе испадне. Можеш да пробаш, но растителниот кашкавал генерално не е баш вкусен кога се загрева.

      • робче Reply

        фала за одговорот 🙂

  5. Име Reply

    абе ги направил некој ,пошо мене не ми се стврднуваат а веќе повеќе од 10 мин ги печам а се исто ставив и направив :/

Напиши одговор на Име Откажи одговор