Слатка солена торта со чоколадо и переци

Слатка солена торта со чоколадо и переци

Вистинско слатко-солено задоволство

Слатка солена торта со чоколадо и переци

Потребни состојки:
  • 450 грама квалитетно темно чоколадо, исечкано
  • 115 грама несолен путер, исечкан
  • 4 јајца, одвоени
  • 55 грама шеќер во прав
  • 2 лажички морска сол
  • 50 грама мини переци
Начин на подготовка:

Загрејте ја рерната на 160 степени и поставете хартија за печење на основата и ѕидовите на тркалезен сад за печење со големина од 22 сантиметри.

Сместете го чоколадото и путерот во сад отпорен на топлина и поставете го над тенџере со зовриена вода (не дозволувајте садот да се допира до водата). Мешајте повремено сè додека состојките не се стопат и комбинираат, а потоа тргнете го од оган. Измешајте ги жолчките од јајцата со солта, а потоа тргнете ги настрана. Во меѓувреме, поставете ги белките од јајцата во сад и на висока брзина изматете ги со миксер. Мешајте сè додека не се формираат нежни врвови. Намалете ја брзината на миксерот и полека турајте го шеќерот додека мешате и потоа зголемете ја повторно брзината и матете сè додека не добиете смеса која е цврста и сјајна. Нежно префрлете ја смесата со јајцата во смесата со чоколадото и мешајте сè додека не се комбинираат, а потоа префрлете ги во подготвениот сад за готвење и врз нив наредете переци.

Печете 30-тина минути или сè додека центарот на тортата не се испече целосно. Дозволете ѝ прво да се олади, а потоа оставете ја во фрижидер околу 3 часа. Рецептот е за 8 до 10 парчиња торта. Добар апетит.

 


Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Дипломиран психолог кој обожава да пишува. Автор на научно-фантастичната книга „На работ од времето“. Животно мото ѝ е дека не смее да помине ниту еден ден без кафе и танцување.

Поврзани содржини

Остави коментар