Пржени јаболка со цимет

Пржени јаболка со цимет

Есенска гозба… прсти да излижеш

Пржени јаболка со цимет

Потребни состојки:
  • Две јаболка со средна големина исечени на кришки
  • 2 супени лажици путер
  • Мешавина од шеќер и цимет во прав (кога ги мешате шеќерот и циметот соодносот нека биде 4:1)
  • 50 г кафеав шеќер
  • 1 супена лажица пченкарно брашно измешано со 2 супени лажици вода
Начин на подготовка:
  1. На вжештена тава растопете го путерот. Со растопениот путер прелијте ги јаболката. Врз смесата наросете од мешавината од шеќер и цимет по вкус. Смесата ставете ја на оган во тава за печење и повторно наросете од шеќерот и циметот.
  2. Покријте ја тавата и редовно замешувајте додека јаболката не омекнат. Со виљушка проверете колку се меки јаболката.
  3. Додајте го и кафеавиот шеќер и добро промешувајте додека сè не се истопи. Разделете ги јаболката и стопениот шеќер на две страни од тавата. Врз стопениот шеќер додајте ја смесата со пченкарно брашно и мешајте многу брзо. Така смесата со шеќрот и пченкарното брашно ќе се згусне. Вратете ги јаболката и измешајте ги заедно.
  4. Тргнете ја тавата од оган и сервирајте.

Пржени јаболка со цимет

 


Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Слободното време го минува со голема шолја кафе и со добра книга во рака или пишувајќи го она што ѝ лежи на душата. Не може да поднесе неправда и негува емпатија кон луѓето. Како перфекционист опседнат да даде сè од себе, сонува да направи промена во светот околу неа. Креативна и желна за нови предизвици, со многу нови соништа секој ден, иако понекогаш плашлива од промена. По малку романтична со голема љубов кон англиските книжевни класици.

Поврзани содржини

Остави коментар