Палите цигара веднаш по оброкот? Откријте зошто тоа е многу опасно за вас

Поголемиот дел од пушачите најчесто најмногу уживаат кога ќе запалат цигара веднаш по јадењето. Но, научниците и лекарите особено предупредуваат на штетноста на цигарите во овие моменти.

Палите цигара веднаш по оброкот? Откријте зошто тоа е многу опасно за вас

По јадењето, цигарите се исклучително опасни, така што силно го оштетуваат целиот организам. Некои истражувачи тврдат дека 1 цигара по оброк прави иста штета како да сте запалиле 10 цигари одеднаш во било кој друг момент од денот. Вие исто така со пушењето по оброкот ги иритирате и цревата. Дигестивниот систем делува на целото тело, додека никотинот се врзува со кислородот во крвта, па во овие моменти тој најлесно се апсорбира. Научниците предупредуваат дека со пушење цигари веднаш по оброкот драстично се зголемува и опасноста од рак на цревата, како и рак на белите дробови.

Токму затоа, ако навистина морате, пушете цигари барем 20 минути по јадењето.


За авторот
Дипломиран психолог кој обожава да пишува. Отсекогаш многу ја интересирала астрономијата и физиката, а животно мото ѝ е дека не смее да помине ни еден ден без танцување. Автор на книгата „На работ од времето“, првиот дел од трилогијата „Наследството на Вероника“.

Поврзани содржини

Остави коментар