Основни правила за љубовните врски

Сите ние, повеќе или помалку имаме потреба од интимност и љубов. Сакаме во нашиот живот да имаме една посебна личност покрај која ќе бидеме онакви какви што сме, без маски, целосно искрени и отворени. Личност на која ќе можеме да се потпреме во секое време. Но, и покрај тоа што секоја љубовна врска е уникатна бидејќи сите ние имаме различни желби и потреби, сепак постојат некои правила кои се универзални и важат подеднакво за сите – без исклучоци.

Основни правила на љубовните врски

Погледнете ја нареднава кратка листа на најосновните „правила“ на љубовните врски и размислете дали сте на вистинско место во вистинско време или пак можеби треба конечно да смените нешто што веќе не функционира како што би требало:

 • Љубовта трае сè додека љубовната врска е на прво место.
 • Можеби ќе ви биде тешко на почетокот, но со тек на време ќе го почувствувате позитивното од „збогум“.
 • Ако ѝ се допаѓате на некоја личност, тогаш ништо не може да ја сопре да биде со вас. Но, ако тој/таа не е заинтересиран/а за вас, тогаш никој и ништо не може да ги натера да останат покрај вас.
 • Малите нешта се оние кои навистина вредат.
 • Ако веќе сте оставиле некого, не бидете себични и пуштете го целосно.
 • Врската тоне кога има премногу „патници“ вмешани во неа.
 • Никогаш не дозволувајте да ве бакне измамник, ниту пак да ве измами бакнеж.
 • Никогаш не игнорирајте ги вашите пријатели само затоа што моментално сте во врска.
 • Не задоволувајте се со ништо помалку од тоа што го заслужувате.
 • Извинувањето не значи дека признавате дека не сте во право, туку дека ја цените врската повеќе од вашето его.
 • Некој кој вреди да се има, вреди и да се чека.
 • Не оставајте ја вашата доверба кај некој кој ќе ја изгуби.
 • Чувајте го вашето срце за личноста која постојано ќе ве остава без зборови.
 • Некои врски завршуваат само поради тоа што откако ќе започнат, се губат оние работи кои постоеле додека траело освојувањето.
 • Никогаш не дозволувајте некој да ви биде „резервен план“ или втор избор.
 • Не грижете се за познавањето на многу луѓе, погрижете се вие да бидете вредни за познавање.
 • Не правете некој да „падне“ на вас, ако не планирате потоа да го „фатите.“
 • Прво сакајте се себеси, а потоа другите.
 • Кога конечно ќе имате нешто добро покрај вас, уживајте во него. Не барајте нешто друго кое би можело да биде „подобро“.
 • Вторите шанси се многу ретки, затоа мудро искористете ја првата шанса.
 • Не изневерувајте, ако не сте среќни – едноставно одете си.
 • Бидете со некој кој ве сака какви што сте, а не какви што тие сакаат да бидете.
 • Личностите со добри намери само ветуваат, но оние со добар карактер го остваруваат ветеното.
 • Не трошите го своето време барајќи некој со кој би можеле да спиете, барајте некој покрај кој би можеле да се разбудите.
 • Не „паѓајте“ на зборови, „паѓајте“ на дела.
 • Врските бараат подеднаков труд од двете страни.
 • Понекогаш е подобро да си одите отколку постојано да бидете единствените кои сакаат да ги поправат работите.
За авторот
Дипломиран психолог кој во слободно време обожава да пишува. Отсекогаш многу ја интересирала астрономијата и физиката, а животно мото ѝ е дека не смее да помине ни еден ден без танцување. Одрекува дека е зависна од кофеин, но цврсто верува дека со помош на поголемо количество кафе може да го освои светот. :)

Поврзани содржини

Остави коментар