Неодоливо вкусен чоколаден леб каков што досега немате пробано

Ваков десерт сигурно не сте пробале досега. Направете го уште веднаш.

(0) neodolivo-vkusen-chokoladen-leb-kakov-shto-dosega-nemate-probano-kafepauza.mk

Потребни состојки:
  • 180 г путер, омекнат на собна температура
  • 180 г шеќер
  • 3 јајца, матени
  • 125 г саморастечко брашно
  • 100 г мелени бадеми
  • 1/2 лажичка прашок за пециво
  • 100 мл млеко
  • 4 лажици какао
  • 200 г млечно чоколадо (исецкано)
  • 200 г бело чоколадо (исецкано)

(1) neodolivo-vkusen-chokoladen-leb-kakov-shto-dosega-nemate-probano-kafepauza.mk

Начин на подготовка:
  1. Загрејте ја рерната на 150 степени.
  2. Ставете ги путерот и шеќерот во сад и мешајте со миксер сè додека не добиете лесна и воздушеста структура.
    Додадете ги јајцата, брашното, бадемите, прашокот за пециво, какаото и млекото. Продолжете со мешањето. Треба да добиете убава смеса.
  3. Потоа, исецкајте ги чоколадите и додадете ги во неа. Промешајте. Намачкајте долгнавесто тавче со зејтин и сипете ја смесата внатре.
  4. Ставете го тавчето во центарот на рерната и оставете да се пече околу 45 минути. Доколку сакате внатрешноста да биде поцврста, оставете да се пече уште 5 до 10 минути повеќе.
  5. Кога ќе биде готов чоколадниот леб, оставете го да се излади, па исечете го на парчиња.

Послужете додека е сè уште топол и свеж. Како прилог можете да употребите шолја чај и вкусни свежи малини.

Добар апетит!

(2) neodolivo-vkusen-chokoladen-leb-kakov-shto-dosega-nemate-probano-kafepauza.mk (3) neodolivo-vkusen-chokoladen-leb-kakov-shto-dosega-nemate-probano-kafepauza.mk (4) neodolivo-vkusen-chokoladen-leb-kakov-shto-dosega-nemate-probano-kafepauza.mk

 


Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.

За авторот
Дипломиран преведувач и толкувач. Непоправлив перфекционист. Љубопитна, интуитивна и насмеана. Ја сака уметноста и културниот живот. Идеалист. Верува во астрологија, убаво утринско кафе и позитивно размислување.

Поврзани содржини

Остави коментар