Лековитите својства на камилицата – цела аптека во една билка

Чајот од камилица ја ублажува несоницата и нервозата, а маслото ја смирува болката во мускулите и зглобовите, додека инхалацијата помага кај воспалено уво и синуси.

Лековитите својства на камилицата - цела аптека во една билка

Камилицата цвета од април до август, а се собира по суво и сончево време. Таа треба да се суши нагло и на температура од 35 степени.

За чај се користи само цветот, а за купка целото растение. Од цветот на камилицата со помош на дестилација се добива етерично масло со препознатлива сина боја. Доколку цветот содржи повеќе етерично масло, тоа значи дека камилицата е поквалитетна, поскапа, но што е најважно и полековита.

Чајот ја намалува нервозата, помага полесно да заспиете, а доколку се пие засладен со мед го олеснува дишењето и го смирува бронхитисот. Тој благотворно делува на слузницата на желудникот, па поради тоа млакиот чај се препорачува при воспаление на желудник. Бидејќи ги потиснува грчевите, тој помага и при надуеност на стомакот, болки во желудникот и цревата.

Камилицата е добар диуретик. Го олеснува и засилува мокрењето и излачувањето на отровните материи од организмот и затоа се препорачува кај заболени од гихт, реума, воспаление на бубрези и бешика, а и кај шеќерната болест.

Исто така камилицата го стимулира потењето, ја подобрува работата на црниот дроб и жолчката и ја нормализира столицата, па поради тоа често се користи за прочистување на организмот. Таа го смирува воспалението во усната шуплина и дигестивниот систем, а се препорачува и за плакнење на рани кои тешко зараснуваат.

Дејството на камилицата е посилно, подобро и полековито кога се комбинира со други лековити билки кои имаат слично дејство и хемиски состав. Најдобро е да се користи во комбинација со маточина, анасон, слез и нане.

Помешана со ким и анасон камилицата ги смирува грчевите во стомакот на новороденчињата, а во комбинација со валеријана ги намалува климактеричните тегоби. Камилицата е билка со препознатлив пријатен мирис и сладникав вкус, која се цени и применува во службената медицина.

Чајот од камилица не се вари, туку само се прелива со зовриена вода, бидејќи со варење на висока температура од него испарува етеричното масло кое всушност е главната лековита компонента на оваа билка. Вака припремен чајот се остава да стои пет до десет минути, а потоа се процедува. Пожелно е да се пијат три до четири филџани топол или млак чај на ден и тоа најдобро засладен со мед од багрем или жалфија.

 


Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.

За авторот
Читај на раат!

Поврзани содржини

Остави коментар