Кујнски трик за зачувување на свежината на салатите

Зелените салати и останатиот лиснат зеленчук се супер храна за летниот период, но кога станува збор за нив често се соочуваме со проблемот на пребрзо сушење и скапување. За да ѝ го продолжите траењето и да ја задржите комплетната свежина како во моментот кога сте ја купиле, послужете се со овој кујнски трик, кој ќе ви ја спаси салатата, а богами и домашниот буџет.

1-kujnski-trik-za-zachuvuvanje-na-svezhinata-na-salatite-kafepauza.mk

Откако ќе ја купите салатата или сличен лиснат зеленчук, веднаш очистете ја и измијте ја убаво, па ставете ја во чист сад. На самиот врв поставете хартиен бришач и потоа покријте ја со најлонска фолија. Хартијата ќе го впие вишокот влага и листовите ќе останат кревки и свежи. На овој начин можете да го продолжите рокот до една недела.

Притоа имајте предвид дека на салатата ѝ е секогаш потребно барем малку да ја оставите влажна пред да ја складирате во фрижидерот.

 


Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.

За авторот
Читај на раат!

Поврзани содржини

Остави коментар