Едноставен рецепт за највкусните сарми кои некогаш сте ги пробале

Новогодишните и божиќните празници не можат да се замислат без вкусни сарми, а ако досега не сте ги направиле, овој рецепт кој ќе ве увери дека навистина не е тешко да се направат.

ednostaven-recept-za-najvkusni-sarmi-kafepauza.mk

Потребни состојки:
  • 1 кисела зелка
  • 800 грама мелено говедско месо или мешано мелено месо (за 12 сарми)
  • 50 грама ориз
  • 1 главица кромид, ситно исечкан
  • 100 до 150 грама свински врат или сланина
  • Сол
  • Бибер
  • Црвен пипер
  • 1 јајце
Начин на подготовка:

Во еден сад со топла вода ставете ги месото и оризот. Добро измешајте ја смесата, а потоа додајте го кромидот, јајцето и зачините. Одвојте 12 листови од зелката и секој наполнете го со смесата и добро замотајте. Остатокот од зелката исечете го на ленти.

Во големо тенџере, на дното, наредете од исечените парчиња зелка, а потоа додајте од исечканото суво месо, па наместете ги сармите и остатокот од зелката. Сармите можете да ги наредите во повеќе редови, во зависност од висината на тенџерето, како и нивниот број. Налејте вода за да бидат покриени сите состојки и гответе околу два часа. По потреба долевајте вода, а сармите нека се готват на тивок оган. Не мешајте ги бидејќи може да се растурат, само повремено протресете го тенџерето.


За авторот
Инженер под влијание на силни филмски маси. Далеку од реалноста, блиску до паметот. Иако крајот на филмот Живот го знаеме сите, сепак убаво е да уживаме додека трае.

Поврзани содржини

Остави коментар