Ајде да се храниме здраво: Најздравите овошја и зеленчуци кои се достапни во ноември

Ајде да се храниме здраво: Најздравите овошја и зеленчуци кои се достапни во ноември

Најдобриот квалитет на овошјето и зеленчукот е само во текот на природната сезона. Тогаш не само што вкусот е најинтензивен, туку и содржината на хранливите материи е најголема. Токму заради тоа ви откриваме список на овошја и зеленчуци кои имаат најмногу хранливи материи во ноември.

1-ajde-da-se-hranime-zdravo-najzdravi-namirnici-vo-tekot-na-noemvri-www.kafepauza.mk_

ОВОШЈА

1. Јаболко

Сезоната на јаболката е во полн ек. Сега се најздрави и највкусни. Содржат многу малку заситени масти, холестерол и натриум. Тие се добар извор на витамин Ц и се одличен извор на диетални хранливи влакна. Јаболката треба да ја консумирате секојдневно, а можете да ја подготвувате на различни начини.

2. Авокадо

Авокадото е кремасто и вкусно. Содржи малку холестерол и натриум. Тоа е одличен извор на незаситени масни киселини кои се добри за здравјето на крвните садови. Тоа е добар извор на диетални влакна, витамин Ц, К и фолна киселина. Авокадото можете да го користите во подготовка на различни јадења.

3. Киви

Ова е вистинско мало чудесно овошје. Кивите содржат малку заситени масти, холестерол и натриум. Тие се добар извор на диетални влакна, витамин Е, калиум и бакар, како и одличен извор на витамин Ц и витамин К. Заради нивната висока хранлива вредност, би требало да ги консумирате умерено.

2-ajde-da-se-hranime-zdravo-najzdravi-namirnici-vo-tekot-na-noemvri-www.kafepauza.mk_

4. Портокал

Содржи малку заситени масти, холестерол и соли. Портокалот е добар извор на тијамин, фолна киселина и калиум, како и одличен извор на диетални хранливи влакна и витамин Ц. Портокалите се совршени за јакнење на имунитетот.

5. Круша

Сезоната на ова овошје е во полн ек и секој би требало да го искористи тоа. Веќе во декември нема да бидат толку достапни, здрави и вкусни. Содржат многу малку заситени масти, холестерол и соли. Тие се добар извор на витамин Ц, а одличен извор на диетални хранливи влакна.

6. Лимон

Лимонот е многу повеќе од овошје за подготовка на лимонада. Содржи малку заситени масти, холестерол и натриум. Тој е добар извор на фолна киселина и калиум, а одличен извор на витамин Ц. Лимонот може да се користи за подготовка на разни јадења.

3-ajde-da-se-hranime-zdravo-najzdravi-namirnici-vo-tekot-na-noemvri-www.kafepauza.mk_

7. Грејпфрут

Содржи малку заситени масти, холестерол и натриум. Тој е добар извор на диетални хранливи влакна, а одличен извор на витамин А и Ц. Вкусот на грејпфрутот на голем број луѓе не им одговара, заради што многумина го избегнуваат, но тоа не значи дека треба целосно да го исфрлите од вашата исхрана бидејќи е многу здрав за вас.

8. Калинка

Содржи малку натриум. Таа е добар извор на витамин А, К, калциум и магнезиум. Одличен извор на диетални хранливи влакна, витамин Ц и манган. Калинката е вкусна сама по себе, без никакви додатоци.

9. Дуња

Дуњата ума убав мирис и вкус. Содржи малку заситени масти, холестерол и натриум. Таа е добар извор на диетални хранливи влакна и бакар, а одличен извор на витамин Ц.

4-ajde-da-se-hranime-zdravo-najzdravi-namirnici-vo-tekot-na-noemvri-www.kafepauza.mk_

Продолжува на следната страница


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Комуникативна, весела, оптимистички настроена. Обожава книги, музика, филм и приказни кои инспирираат. Сака да пие кафе, па макар и сама. Верува во себе и во своите можности, бидејќи кој не се обидел - не успеал!

Поврзани содржини

Остави коментар