3-те најсилни природни антибиотици за коишто не ви требаат рецепти

Плодовите од природата отсекогаш се користеле за чување на здравјето и лечење од различни болести, додека поголемиот дел од лековите на модерната медицина се засноваат токму на корењата, лисјата, цветовите, плодовите и минералите што нè опкружуваат. Ако сакате на природен начин да ги победите најразличните болести и да го зајакнете имунитетот, тогаш побарајте помош од следниве 3 природни антибиотици.

3-те најсилни природни антибиотици за коишто не ви требаат рецепти

Масло од диво оригано

Ова магично масло се добива од лисјата на ориганото. Покрај фактот што миризбата и аромата на ориганото совршено се поклопуваат со голем број оброци, според истражувањата, маслото е моќен борец против инфекции за што е заслужна состојката позната како карвакрол. Доволна е многу мала доза од ова масло за да ги почувствувате неверојатните антибактериски својства против повеќе од 25 различни видови бактерии.

Дозирање: 1 до 4 капки, 3 пати дневно, во шолја чај или чаша сок.

Лук

Без разлика дали е дел од храната, во прав или сиров во салата, лукот е кралот на зеленчукот. Неговата богата арома и миризба го претвораат во силен зачин, кој истовремено има неверојатно моќни својства. Лукот е силен, природен антибиотик, што не ги уништува нашите здрави бактерии како што го прават тоа хемиските антибиотици. Тој на природен начин го забавува растењето на бактериите и успешно ги уништува вирусите и габите, па затоа е одличен во борба против настинка и грип.

Дозирање: 2 до 4 глави лук дневно како додаток во исхраната или салатата. Доколку не ви смета миризбата, можете да го јадете и сиров.

Лута пиперка

Црвената лута пиперка, што многумина ја знаат и како чили, е важен дел од азиската историја, како во кулинарството, така и во традиционалната медицина. Овој едноставен лут зачин, со дискретен вкус, се согласува со многу различни видови храна и десерти, а најмногу се користи сушен, во облик на прав. Лутата пиперка носи голем број здравствени придобивки, додека пак во ајурведата и кинеската медицина се користи како аналгетик против болки со антибактериско дејство, како и против воспаленија.

Дозирање: Неколку исечени кругови како додаток на исхраната, или изрендани во шолја чај или чаша сок.

За авторот
Дипломиран психолог кој обожава да пишува. Отсекогаш многу ја интересирала астрономијата и физиката, а животно мото ѝ е дека не смее да помине ни еден ден без танцување. Автор на книгата „На работ од времето“, првиот дел од трилогијата „Наследството на Вероника“.

Поврзани содржини

Остави коментар