3 причини поради кои можете безгрижно да јадете сладолед

Омилениот летен десерт на многумина е одличен не само поради тоа што освежува, туку има и неколку други карактеристики поради кои треба да уживате во неговото консумирање.

3 причини поради кои можете безгрижно да јадете сладолед

1. Изобилува со калциум

На еден возрасен човек, дневно му се потребни 1.000 мг калциум, додека на трудниците и на децата им е потребно повеќе. Поради млекото како основна состојка во произведувањето на сладоледот, овој леден десерт е богат извор на калциум, но и на витамините А и Б.

2. Помага во одржувањето на телесната тежина

Поради количеството на шеќер и млечни масти, сладоледот оладен на 6 степени Целзиусови се смета за „опасен“ за одржувањето на телесната тежина.

Но, некои истражувања тврдат дека состојките како калциумот условно ја смалуваат калориската вредност која изнесува помеѓу 125 и 300 калории на 100 грама. Но нормално, тоа не значи дека од сладоледот се слабее.

3. Содржи витамини и антиоксиданси

Овошните сладоледи кои се подготвуваат од замрзнато или од свежо овошје може да се најдат на листата здрави производи, бидејќи содржат многу витамини. Вкусовите на кафе и чоколадо, доколку се прават од зрна кафе и какао, обезбедуваат доза на антиоксидансот полифенол, кој го штити срцето, крвните садови и имунолошкиот систем.

 


Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.

За авторот
Дипломиран новинар со широк спектар на интереси. Љубител на ТВ серии, фудбал и Цедевита. Статистичар по природа и страстен фан на Јувентус и Роџер Федерер.

Поврзани содржини

Остави коментар