12 тајни кои прехранбената индустрија не сака да ги знаете - Part 2

12 тајни кои прехранбената индустрија не сака да ги знаете

7. Риба

(6)12-tajni-koi-prehranbenata-industrija-ne-saka-da-gi-znaete-kafepauza.mk

Свежата риба има светли очи. Замаглените очи укажуваат на стара риба. Перките треба да бидат црвени или понекогаш светло розови. Кога ќе ја фатите во раката, опашката на рибата треба слободно да паѓа.

8. Леб

(7)12-tajni-koi-prehranbenata-industrija-ne-saka-da-gi-znaete-kafepauza.mk

Свежиот леб секогаш треба да биде мек. Исто така запомнете дека лебот во пластични кеси останува свеж подолго време, но многу брзо ќе го изгуби вкусот во такво пакување.

9. Моркови

(8)12-tajni-koi-prehranbenata-industrija-ne-saka-da-gi-znaete-kafepauza.mk

Одбирањето моркови е навистина лесно. Најдобри се оние кои не се многу светли, немаат дамки и кои се мали.

10. Бабури

Ако бабурата е поделена на 2 или 3 дела, тоа е знак дека е малку горчлива. Ако има 4 или повеќе делови, таа ќе биде слатка и со повеќе семки.

11. Праз

(10)12-tajni-koi-prehranbenata-industrija-ne-saka-da-gi-znaete-kafepauza.mk

Обрнете внимание на границата помеѓу белите и зелените делови на празот. Ако е очигледна, производот е добар. Ако бојата постепено се менува, празот ќе биде премногу тврд.

12. Желатин

(11)12-tajni-koi-prehranbenata-industrija-ne-saka-da-gi-znaete-kafepauza.mk

Не е тајна дека желатинот се добива со вриење на кожа, лигаменти и коски од свињи и крави. Подобро е да користите растителен желатин, познат како агар, кој се добива од алги.

Погледнете ги и митовите за безглутенската исхрана во кои не треба да верувате.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Студент кој секојдневно се губи низ страниците на некоја книга. Пишувањето и јогата го прават нејзиниот ден целосен.

Поврзани содржини

Остави коментар