12 совети кои ќе ви помогнат да се спасите од труење со храна - Part 2

12 совети кои ќе ви помогнат да се спасите од труење со храна

7. Мед

(7)12-soveti-koi-kje-vi-pomognat-da-se-spasite-od-truenje-so-hrana-kafepauza.mk

Производителите на мед користат разни трикови за да ја зголемат неговата маса. Тие додаваат сè од скроб и варовник до брашно.

Како да проверите: Растворете една лажичка мед во вода, а потоа додајте неколку капки оцетна киселина. Ако мешавината почне да прави меури, медот има варовник. Брашното и скробот можете да ги забележите со додавање јод. Мешавината ќе добие темна боја.

8. Вино

(8)12-soveti-koi-kje-vi-pomognat-da-se-spasite-od-truenje-so-hrana-kafepauza.mk

Некои видови вина може да бидат лажни. Обично тие се направени од вино во прав.

Како да проверите: Во една лажица сода бикарбона ставете малку вино. Ако мешавината добие сина боја, тоа значи дека пиете вистинско вино. Во спротивно бојата нема да се промени.

9. Мајонез

(9)12-soveti-koi-kje-vi-pomognat-da-se-spasite-od-truenje-so-hrana-kafepauza.mk

Квалитетниот мајонез содржи само мешавина од јајца. Но, понекогаш се користат скроб и адитиви кои може да бидат штетни за вас.

Како да проверите: Неколку капки јод ќе ви помогнат да откриете дали има скроб во мајонезот. Тој ќе добие темна боја.

10. Риба

(10)12-soveti-koi-kje-vi-pomognat-da-se-spasite-od-truenje-so-hrana-kafepauza.mk

Бидејќи овој производ има краток рок на траење, потребно е да бидете особено внимателни.

Како да проверите: Очите и кожата на рибата мора да имаат иста боја, крлушките треба да бидат исти, а жабрите црвени. Ако рибата е стара жабрите ќе имаат темна боја и ќе има лош мирис.

11. Јајца

(11)12-soveti-koi-kje-vi-pomognat-da-se-spasite-od-truenje-so-hrana-kafepauza.mk

И јајцата имаат краток рок на траење, па важно е да се осигурите дека се свежи.

Како да проверите: Наполнете чаша со студена вода и ставете го јајцето во неа. Ако потоне, јајцето е свежо. Ако е на средината не е толку свежо, но може да се искористи за варење. Ако јајцето исплива на површината најдобро е да го фрлите.

12. Свежо овошје

(12)12-soveti-koi-kje-vi-pomognat-da-se-spasite-od-truenje-so-hrana-kafepauza.mk

Денес фармерите користат многу хемикалии додека ги одгледуваат овошките. Па многу од нив може да користат пестициди и нитрати.

Како да проверите: Земете неколку јагоди, згмечете ги и измешајте ги со шеќер. Свежите јагоди без пестициди ќе имаат многу сок. Исто така ќе имаат овошен мирис и ќе бидат црвени, а не темни. Портокалите треба да бидат меки, со еднаква боја и да немаат мувла.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Студент кој секојдневно се губи низ страниците на некоја книга. Пишувањето и јогата го прават нејзиниот ден целосен.

Поврзани содржини

Остави коментар