Само 1 човек на секои 1.000 може да ја реши оваа математичка задача

Оваа задача може да изгледа слична како оние што сте ги решавале на училиште, но многу брзо ќе сфатите дека станува збор за нешто што не е толку едноставно. За да ја решите оваа задача, потребно е да размислувате на уникатен и необичен начни. Уште поважно, постојат 2 можни решенија!

Само 1 човек на секои 1.000 може да ја реши оваа математичка задача

Епа ајде, наместете се удобно во вашето столче, земете парче хартија и пенкало и фрлете се на работа. Но, дајте си доволно време пред да ѕирнете во одговорите. Ако сами го пронајдете одговорот ќе се почувствувате одлично во својот ум и ќе можете да се пофалите дека сте еден од ретките победници.

Проверете го вашето решение во продолжение.

 • Прво решение

  На збирот од секоја претходна равенка, додајте го збирот од претходната:

  1 + 4 = 5

  5 + 2 + 5 = 12

  12 + 3 + 6 = 21

  21 + 8 + 11 = 40

  На овој начин ќе пронајдете еден од точните одговори: 40.

 • Второ решение

  Користете ја формулата: a + b = a + a(b).

  1 + (4 × 1) = 5

  2 + (5 × 2) = 12

  3 + (6 × 3) = 21

  8 + (8 × 11) = 96

  На овој начин ќе дојдете до вториот точен одговор: 96.


За авторот
Дипломиран психолог кој обожава да пишува. Отсекогаш многу ја интересирала астрономијата и физиката, а животно мото ѝ е дека не смее да помине ни еден ден без танцување. Автор на книгата „На работ од времето“, првиот дел од трилогијата „Наследството на Вероника“.

Поврзани содржини

 1. Baki Reply

  96

 2. Sara Andonovska Reply

  ima i tret nachin. vaka se resava: ax(1+b)
  1x(1+4)=5
  2x(1+5)=12
  3x(1+6)=21
  8x(1+11)=96
  Na ovoj nachin ja resiv zadacata.
  Imam 12god. i giveam vo Belgia.

 3. maca Reply

  moze i vaka.
  1+4=5
  2+5+5=12
  3+6+12=21
  4+7+21=32
  5+8+32=45
  6+9+45=60
  7+10+60=77
  8+11+77=96

 4. Hristijan Malzarkov Reply

  40

 5. Никола Reply

  Одговорот е 40. Збир од секое наредно и претодното решение го дава наредното. Многу едноставно.

Остави коментар