Како изгледа производството на чоколадо? - Part 2

Како изгледа производството на чоколадо?

Како изгледа производството на чоколадо?

Ова е внатрешноста на зрното. Разните видови имаат разни бои. Повеќето имаат виолетова боја како на фотографијата, додека пофините вкусови се речиси бели.

Како изгледа производството на чоколадо?

По берењето се отстранува пулпата. Зрната се транспортирани и се покриваат со листови банана. Потоа се оставаат да ферментираат 5-7 денови. Оваа ферментација е клучна за развојот на вкусот на чоколадото. Слатката пулпа што ферментира се претвора во течност и ги остава зрната кафени. Во текот на процесот зрната достигнуваат температура и до 50 степени Целзиусови.

Како изгледа производството на чоколадо?

По ферментацијата зрната се оставаат на сонцето 7-10 дена за да се исушат.

Како изгледа производството на чоколадо?

Редовно се превртуваат за да се исушат подеднакво. Во некои делови од светот зрната се превртуваат со одење низ нив.

Како изгледа производството на чоколадо?

По сушењето зрната се пакуваат и се транспортираат до производителите на чоколадо низ целиот свет. Овде спаѓа и Дом. Голем дел од процесот е завршен пред зрната да дојдат кај него.

Како изгледа производството на чоколадо?

Кога ги добиваат зрната, производителите прават селекција. Бараат скршени зрна, камчиња и друг отпад што можеби останал од процесот на сушење и ферментација.

Како изгледа производството на чоколадо?

На фотографијата е прикажана печка во која се печат зрната околу 20 минути.

Продолжува на следната страница…


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Студент кој секојдневно се губи низ страниците на некоја книга. Пишувањето и јогата го прават нејзиниот ден целосен.

Поврзани содржини

Остави коментар