Поучна приказна: Што е алчност?

Многу работи пропуштаме во животот затоа што сме алчни да имаме нешто подобро!

Поучна приказна: Среќата ќе ја најдете таму каде што најмалку очекувате

Дури и кога ќе оствариме сѐ што сме си замислиле, ние повторно не сме среќни бидејќи секогаш ни недостасува нешто.

Поучна приказна: Вашата слабост може да стане ваша најголема сила

Не мислете на своите слабости, живејте го животот во целост и трудете се да го извлечете најдоброто од него!

Поучна приказна: Како да се спречи галамата во семејството?

Следнава приказна ќе ве поучи дека секогаш треба да бидете задоволни со вашиот живот, бидејќи нештата можат да бидат многу полоши.

Поучна приказна: Како да им се стави крај на војните?

Постојано се зборува за мир во светот како најголема желба на сите луѓе, но тоа никако да се спроведе во реалноста.

Поучна приказна: На другата страна од ѕидот

Една млада жена била многу горда на цвеќињата во нејзината градина...

Поучна приказна: Желбите на дрвјата

Никогаш не заборавајте, понекогаш срцето го гледа тоа што очите не можат!

Поучна приказна за самопочитта и моќта на љубезноста

Ништо не е невозможно доколку веруваме во самите себе и се почитуваме.

Поучна индиска народна приказна која ќе ви ги отвори очите

Луѓето честопати не ги забележуваат работите што им се пред очи, а ги бараат во далечни места, преку мориња, океани, брда и планини.

Мудра приказна која ќе ви открие во што се состои суштината на среќниот живот

Најважно од сѐ е да не се обидувате да им го наметнете вашето мислење за среќата на другите луѓе, ниту пак да ги осудувате поради она што ги прави среќни.

Приказна која ќе ве научи дека поблагословен е оној кој дава отколку оној кој добива

Нема поголемо задоволство од сознанието дека сме извлекле насмевка на нечие лице.