Филозофијата на Фридрих Ниче: Луѓето не сакаат да бидат среќни

Крајниот резултат од потрагата по среќа е задоволството, а според Ниче тоа е залудно трошење на човечкиот живот.

10-те животни заповеди според Рудолф Штајнер

Животот е едно навистина возбудливо патување и треба да се третира како такво.

Мудроста на Буда: Цитати кои сигурно нема да ве остават рамнодушни

Во продолжение прочитајте ги најмудрите изреки на бесмртниот Буда.

25 мудри цитати од Ернест Хемингвеј

„Не постои поверен пријател од книгата.“

21 знак дека доживувате „губење на душата“

Во нашето општество се појавува еден таинствен феномен кој е познат како „губење на душата“. Го доживуваат луѓе од сите старости, полови, раси и потекла.

10 неверојатни теории за перципирање на реалноста кои длабоко ќе ве замислат

Научниците и филозофите вложиле голем труд за да ја променат нашата перцепција преку овие неколку теории. Тие ќе ве замислат и ќе ве натераат да се запрашате: „Што всушност постои?“

Додека бил пијан го прашал другар му преку СМС: „Што е животот?“ Ова е неговиот неверојатно длабок одговор

Другар му сериозно си ја сфатил работата и дал сè од себе да даде издржан и длабок одговор.

Која е тајната состојка на мотивацијата и успехот?

Колку повеќе активности завршувате водејќи се според оваа филозофија, толку повеќе ќе уживате во вашиот живот...

8 работи кои ги прават луѓето кои си го сакаат животот

Секој од нас понекогаш си го сакал животот, понекогаш не, но има неколку работи по кои може да се препознае дали сме стигнале до таму.

8 непишани правила во врска со животот кои не треба да ги забораваме

Многу луѓе наидуваат на тешкотии кога станува збор за соочување со чувствата и проблемите во нивниот живот. Секој се справува со нив како знае и умее, но за жал, често се случува да одиме во крајност.

Книга: „Огледи за љубовта“ – Алан де Ботон

Роман кој изобилува со извонредни ставови за љубовта, филозофски размисли типични за естетиката, ироничен хумор и префинет, чист јазик.
12