Научниците конечно објаснија зошто понекогаш доживуваме дежа ву

Досега дадени се еден куп теории зошто се случува тоа, но ниту една не е докажана со сигурност, па овој феномен сѐ уште останува една од најголемите мистерии на човечката психологија.

Неверојатни гифови говорат повеќе и од 1.000 зборови

Постојат толку многу интересни нешта ширум светот, и понекогаш кога сакаме да споделиме нешто што вреди да се види, многу е поефективно доколку користиме слики отколку зборови.

6 феномени кои науката не може да ги објасни

Денес науката е моќна, но не е семоќна.

8 фасцинантни сончеви феномени кои не изгледаат реално

Оптичките илузии на небото ретко се појавуваат, но кога тоа се случува, имаат навистина драматичен ефект и не може да не бидат забележани.

Зошто авионите оставаат бели траги на небото?

Како науката за воздухопловството го објаснува овој интересен феномен?

Редок природен феномен: Големиот кањон исполнет со бела густа магла

Станува збор за настан кој се случува еднаш на секои 10 години...

Погледнете ја неверојатната сенка на планината Реинер

Еден специфичен врв на планина се однесува на карактеристичен начин. Тој не прави сенки на земјата, туку нагоре во облаците. Како е ова возможно?

Спектакуларното двојно виножито фотографирано ширум светот

Овој природен феномен се случува во моментот кога дел од зракот светлина кој влегува во капка дожд ќе се рефлектира по втор пат во капката, пред да излезе од неа.

Како изгледа крајот на виножитото?

Ако го тргнеме настрана верувањето дека на крајот на виножитото постои грне злато, визуелно гледано - ова е навистина интересен феномен.

Најдобрите фотографии од Супермесечината во 2013-та година

Погледнете дел од најубавите и најинтересните фотографии направени од овогодишната Супермесечина.

Неверојатен феномен: замрзнати меури во езеро

Растенијата кои се наоѓаат на дното од езерското корито испуштаат метан, којшто се замрзнува веднаш кога ќе дојде во допир со многу постудена водена површина...

Феноменот ореол околу месечината

Дали некогаш сте забележале огромен прстен од светлина околу месечината?