Работи кои засекогаш ќе се врежат во сеќавањата на вашите деца

Подарете им на вашите деца спомени кои ќе ги паметат засекогаш!

Научниците конечно објаснија зошто понекогаш доживуваме дежа ву

Досега дадени се еден куп теории зошто се случува тоа, но ниту една не е докажана со сигурност, па овој феномен сѐ уште останува една од најголемите мистерии на човечката психологија.

7 неверојатни митови за меморијата кои сигурно не сте ги знаеле

Секој човек има сеќавања. Некои од луѓето велат дека имаат подобра меморија, некои пак се жалат дека потешко запаметуваат имиња, ликови, датуми...

Поучна приказна за двајца пријатели: Како треба да го памтиме злото, а како добрината?

Оние моменти кои сакаме да ни останат во сеќавање треба внимателно да се избираат.

Откријте дали и вие спаѓате помеѓу ретките луѓе кои страдаат од афантазија

Замислете си песочна плажа, каде што брановите од морето удираат на брегот, а сонцето заоѓа на хоризонтот. Успеавте?

10 причини зошто другарките од детството остануваат засекогаш најдобри

Пријателките од детските денови кои сме ги одбрале спонтано следејќи го инстинктот на искреност се оние кои остануваат за цел живот. Со најдобрите другарки градиме врски кои се многу поголеми од обичните пријателства.
Датум: 31 мар 2015

Заборавање: 5 чудни факти за меморијата

Меморијата понекогаш знае да си поигрува со нас. Таа собира детални настани од нашето детство, но не секогаш ни дозволува пристап до нив...

9 инспиративни сеќавања кои секогаш треба да ги чувате во себе

Овие сеќавања не ни дозволуваат да се откажеме и кога ни е најтешко, секогаш се тука да нè инспирираат.

Мажите и жените ги обработуваат емоциите на различни начини и токму тоа влијае врз нивното помнење

И покрај тоа што емоциите ги подобруваат сеќавањата и кај мажите и кај жените, оваа студија ни покажува зошто жените често подобро поминуваат на тестовите за меморија отколку мажите.

Ослободете се од болните сеќавања за да живеете посреќни и поисполнети во сегашноста

Ние самите одбираме како ќе живееме, со кого ќе бидеме и што ни е важно. Животот е еден и добиваме само една шанса да го живееме најдобро што може.

Начинот на кој сеќавањата генетски се пренесуваат од една генерација на друга

Една нова студија покажала како стресните сеќавања можат да се пренесат преку клетките, од една генерација на друга, односно од мајката на ќерката.
12