Инспиративни цитати од нобеловецот Ели Визел за мирот, толеранцијата и омразата

Тој успеал да го долови ужасот на холокаустот на таков начин што предизвикал сочувство е емпатија кај сите луѓе ширум светот.

Како се освојува Нобелова награда? 5 работи што треба да ги знаете

За научниците, писателите и борците за мир во светот не постои поголемо одликување од Нобеловата награда.

Цитати од арапски нобеловец: Мудри мисли кои ќе ве натераат да се запрашате за важните нешта во животот

„Настаните во домот, на работа, на улица – тоа се основните добри приказни.“

Мудри мисли од единствениот Иво Андриќ

Иво Андриќ е роден на 9 октомври 1892, а починал на 13 март 1975. Тој е југословенски писател и добитник на Нобеловата награда за литература во 1961-та година.

Најпознатите цитати на нобеловецот Албер Ками

Албер Ками е роден на 7 ноември 1913-та година, а починал на 4 јануари 1960. Тој е француски автор, филозоф и добитник на Нобеловата награда за литература во 1957.