Илузија која маѓепсува: Знаете ли што е Трокслеров ефект?

Проверете колку долго можете да останете концентрирани на едно нешто?

Дали ова откритие ќе доведе до развивање можност за „читање“ на сеќавањата по смртта?

Благодарение на новите истражувања во неврологијата, сеќавањата ќе можат да добијат сосема нова димензија.

Диета што е подобра дури и од вежбање за вашиот мозок

Диетите кои имаат 40% помалку калории од препорачаниот дневен внес се верува дека го намалиле воспалението во мозоците на глувците.
Датум: 27 Mar 2018

Истражувањата откриваат: Колку повеќе ги прегрнувате вашите деца толку попаметни ќе стануваат

Колку повеќе го прегрнувате бебето толку повеќе се развива неговиот мозок.

Истражувањата покажале дека учењето нов јазик го зголемува вашиот мозок

Истражувачите од Шведската преведувачка академија за вооружени сили имале уникатна можност да ги проучуваат мозоците на студентите кои учеле нов јазик.
Датум: 05 Feb 2018

10 психолошки факти што ги откриваат мистериите на човечкиот мозок

Време е да дознаете што се случува во вашата глава и како работи вашата свест.

Кое лице изгледа посреќно? Одговорот открива како работи вашиот мозок

Погледнете ја илустрацијата и кажете ни според вас кое лице на неа е посреќно – лево или десно.

7 факти за човечкиот мозок кои неврологијата не може да ги објасни

Неодамна, благодарение на напредокот на неврологијата, објаснети се многу работи, но сепак уште многу остануваат целосна енигма. Многу истражувачи се согласуваат дека колку повеќе учиме за мозокот, толку повеќе прашања се појавуваат.
Датум: 10 Dec 2017

Според научниците, умот не е ограничен со мозокот

Дали некогаш сте запрашале што всушност е умот? Ако се запрашате навистина е тешко да го дефинирате тој концепт. Дали умот е центарот и столбот на вашето битие?
Датум: 08 Dec 2017

70% од луѓето можат да го чујат овој безвучен гиф што го запрепасти Интернетот!

Гифот е чуден само по себе, но уште почудно е тоа што луѓето тврдат дека можат да го чујат иако не создава никаков звук.

10 луди теории за човечката свест

Како „направа“ за процесирање, мозокот е помоќен и од најбрзиот суперкомпјутер. Но ако има серија процеси кои имаат влијание на нашата индивидуалност и свест, тоа до прва треба да го откриеме.
Датум: 07 Nov 2017

Кој пее, зло не мисли: Дали знаете дека пеењето може да ви го промени мозокот?

Иако музиката е присутна во многу различни области од нашиот живот, честопати ги забораваме нејзините здравствени придобивки.