Прекрасна руска легенда за китењето на елката: Што симболизира ѕвездата на врвот од дрвото?

Русите имаат една легенда во која се крие главната причина за китењето на елката во руската традиција.

Легендата за Шамбала: Сте чуле за скриената земја која постои во нашата?

Многу древни текстови ја нарекуваат оваа земја „магична“ или „митска“, а интересно е кога ќе размислите за тоа колку од записите во Будизмот, Ведите и источните традиции се потврдени со науката.
Датум: 04 Dec 2017

Поучна индијанска приказна која ќе ви ја врати надежта во животот

Постои една легенда кај Чироки Индијанците која раскажува за момчињата кои стануваат возрасни личности.

Прекрасна јапонска легенда: Приказната за црвениот конец на судбината

Доколку судбината како ентитет навистина постои, тогаш да се надеваме дека функционира токму така како што е опишана овде.

Неколку цитати по кои ќе го паметиме Дејвид Боуви

„Не знам каде ќе заминам од овде, но ветувам дека нема да биде здодевно.“
Датум: 11 Jan 2016

Пробајте го ова со вашите прсти: Што кажува оваа древна кинеска легенда за љубовта и односите?

Според една кинеска легенда, палците ги претставуваат родителите; показалците ги претставуваат вашите браќа, сестри и пријатели...
Датум: 10 Nov 2015
, Автор:

Поучна приказна: Како да ја пронајдете љубовта на вашиот живот?

Се чувствувате како да сте заробени во кругот на секојдневието? Сè што ви е потребно е малку мудрост за вашиот живот повторно да се врати на вистинскиот пат, па можеби токму оваа приказна ќе ви помогне во тоа...

Охридскиот бисер – наше културно богатство, надалеку познато

Природните бисери траат 150 години, но охридскиот бисер трае вечно. Низ охридската чаршија и денес ќе чуете разни приказни за тоа како настанал oхридскиот бисер. Но начинот на кој се изработува е тајна која што се чува скоро еден век.
Датум: 09 Feb 2014
, Автор:

Најстрашните шуми во светот

После ова, можеме слободно да заклучиме дека Црвенкапа лесно поминала. :)

Фин МекКул и неговата мудра жена – легендата зад Џиновскиот гребен

Прочитајте за интересната легенда која старите Ирци ја раскажуваат за тоа како настанало ова необично место.

Дестинации обвиени со митови и легенди

Некои места со себе носат одредени мистерии, други се создадени за потрага по душевен мир, па затоа митовите и легендите од минатото сè уште се асоцијација за нив.

Цитати од легендарниот Џими Хендрикс

„Толку добро ме имитираа луѓето, што дури и ги копираа моите грешки.“
Датум: 17 Jul 2012
, Автор: