Науката вели дека жените треба да спијат повеќе од мажите бидејќи нивниот мозок е покомплексен

Добри вести девојки! Науката покажала дека мозокот на жените е многу покомплексен од мозокот на мажите, па токму затоа и треба да спиете повеќе.

Човековото влијание врз екосистемот на Земјата

Дејвид Томас Смит е креатор на проектот „Anthropocene“ со кој сакал да ја покаже комплексноста на структурите и модерната архитектура...

Како да свртите страница од весник?

Инвенторот Џозеф Хершер се занимава со кинетичка уметност и создава софистицирани системи кои извршуваат секојдневни работи благодарение на комплициран синџир од последователни реакции.

Уметничката страна на човечкото око

Серијата фотографии на ерменскиот фотограф Suren Manvelyan т.н. „Твоите убави очи“, успева на еден позитивен начин да ги вознемири набљудувачите.