7 историски факти што најверојатно се лажни

Грешните раскажувања на настаните и многубројните претпоставки понекогаш се претвораат во историски факти кои можеме да ги најдеме дури и во учебниците по историја.

Настани во историјата кои нема да ви се верува дека се случиле во ист временски период

Низ историјата се случиле многу работи, но дали знаевте дека мамутите биле живи додека се граделе пирамидите во Египет?

Неверојатно сексистички цитати за жените низ историјата кои ќе ве вознемират

Веројатно ќе ве изненади тоа што некои од најголемите филозофи и писатели имале прилично деградирачки идеи за жените.

ТВ серија: Круна (The Crown)

Почетоците на владеењето на кралицата Елизабета II во Велика Британија

Најстариот запишан виц во светот ќе ве насмее и денес

Интересно е тоа како човечката смисла за хумор се нема многу променето иако поминале векови од првиот запишан виц во историјата.

10 застрашувачки болести кои се речиси искоренети благодарение на вакцините

Не може да се негира фактот дека појавата на многу заразни болести е намалена по појавата на вакцините.

Бизарни митови поврзани со сексот во кои верувале луѓето низ историјата

И денес кружат голем број митови во кои луѓето веруваат, но овие митови од минатото се уште побизарни од нив!

Зошто копчињата на машките и женските кошули се на спротивни страни?

Откриено е дека овој моден тренд потекнува уште од периодот кога копчињата биле измислени, односно околу 13-ти век.

10 совети од најголемите историски хероини кои ќе ви помогнат да станете подобри лидери

Иако поминале многу години од нивната смрт, тие сѐ уште служат како пример за тоа како треба да се однесува една успешна жена.

Матера: Неверојатен италијански град за кој веројатно никогаш не сте чуле

Камените конструкции играат клучна улога во овој напнат дијалог помеѓу човекот и природата, кој кулминира со неверојатна убавина.

Погледнете како изгледале оброците во авионите помеѓу 50-тите и 80-тите години

Секогаш е фасцинантно да се погледне назад кон минатото.

Одвратни женски професии кои за среќа не постојат повеќе

Историски гледано жените честопати имале работа која била понижувачка и не била воопшто вреднувана.