5 одлични документарци за храбри и инспиративни жени

Заменете ги моменталните филмски хитови со поучни документарци!

Низ призмата на Марија Дибиаџо: Македонија не е Америка – подобра е од Америка!

Иако, многу Македонци го бараат својот спас надвор од границите на нашата земја, Марија не се согласува дека животот во Македонија е безвреден.

Најголемите лаги за храната кои ни ги кажале документарците

Следниве документарци за храна се едни од најпознатите, но и тие содржат некои чудни факти.
Датум: 01 Aug 2017

Топ 7 документарни филмови кои мора да ги погледнете

Од спортски документарци, преку филмови за планетата на која живееме, па сè до приказна за обична шолја кафе - ви ги претставуваме топ 7-те документарци.
Датум: 23 Mar 2014
, Автор:

Како кучињата пијат вода?

Ако досега сте гледале со чудење на тоа како кучињата можат само да гo исплазат јазикот кон водата и бргу да ја изгасат жедта, забавената снимка нa ова видео ќе ви ги расчисти дилемите.

Запознајте ја реалната верзија на верверичката од „Ледено доба“

Погледнете како реагира ова слатко животинче, кога ќе сфати дека е под будното око на леопард. Па, желадот и не му е толку неопходен. :)
Датум: 31 Jan 2013
, Автор:

Македонски филмски хроники

Да се потсетиме на почетоците на македонскиот филм. Што се случуваше на ова поле од 1905 до 1952 година, односно од првите подвижни слики на браќата Манаки, па до првиот игран филм „Фросина“.
Датум: 15 Sep 2012
, Автор:

50 одговори на едно тешко прашање…

Педесет странци од различни култури, религии, раси и делови од светот одговараат на едно исто прашање.

Еволуцијата на Бетмобилот

Оваа фотографија на сите Бетмобили наредени еден до друг не само што создава носталгични чувства, туку ни покажува и колку многу време поминало.

Живот во еден ден (Life in a Day)

Филмски колаж од видеа снимени само на 24 јули 2010 година, од десетици луѓе низ целиот свет, а финалниот производ е ода за различностите, за животот, но и за убавината на секој ден минат на оваа планета...

Депонија (Waste Land)

Документарен филм за неправедноста во животот кој некогаш може да те фрли и на ѓубриште, за достоинството со тоа што си и тоа што го работиш (доколку е чесно), но и за човековата потреба да направиш нешто повеќе за себе...

Новогодишната заменете ја со филмска вечер

За вработените ова е сосема обичен викенд (во понеделник пак на работа), па па и патувањето отпаѓа. Затоа вечерта може да се помине и дома со кифлички, руска салата и добри филмчиња. Еве 10 кои можете да ги ставите на листата.
12